Dziewiętnasta edycja, największego kulinarnego święta dorsza już za nami. Festiwal Pomuchla, miał miejsce 10 grudnia w Łebie w ramach Odpustu św. Mikołaja.
Organizatorami tego wspaniałego konkursu kulinarnego połączonego z jarmarkiem rękodzieła jak, co roku jest: Parafia pw. WNMP, Gmina Miejska Łeba, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Łebie oraz LOT Łeba-Błękitna Kraina.
Celebracja tego święta rozpoczęła się uroczysta mszą świętą. Następnie goście udali się na halę widowiskową Szkoły Podstawowej w Łebie, gdzie odbyły się pozostałe atrakcje związane z tym świętem.
Tradycja odpustu św. Mikołaja, patrona ludzi morza, nawiązuje do lokalnego kultu tej ryby sięgającego okresu średniowiecza. Wydarzenie to jest doskonałym miejscem do prezentacji lokalnej i regionalnej kuchni, a także możliwością bezpłatnej prezentacji lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Festiwal Pomuchla to przede wszystkim duży konkurs kulinarny podczas, którego prezentowane są potrawy z dorsza przygotowane w dwóch kategoriach: kuchnia domowa i kuchnia restauracyjna.
Komisja jurorska nagrodziła autorów najsmaczniejszych potraw w obu konkursowych kategoriach. W kategorii kuchnia restauratorska pierwsze miejsce otrzymała Przystań Łeba Resort za wyjątkowy „Tort z dorsza”. Na drugim miejscu uplasował się Hotel Wodnik *** za tradycyjne „Pierożki z dorsza z borowikami na piure z cebuli z sosem z ryb bałtyckich” a trzecie miejsce zajął Łeba Hotel & SPA*** za „Zraziki z dorsza w duecie z łososiem bałtyckim”.
- Zależało nam aby pokazać wykwintne, książęce potrawy rybne, których tajemna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jest to dla naszej Wielkiej Kapituły Księstwa Łeby wielkie wyróżnienie i prestiżowa nominacja – mówi Zbyszko I, Książę Łebski.
Natomiast w drugiej kategorii tj. kuchnia domowa pierwsze miejsce otrzymała Wielka Kapituła Księstwa Łeby za swojego znanego na całą Polskę „Tatara z dorsza”.
Drugie miejsce otrzymała wyjątkowa potrawa z ryby „Dorsz na batacie „ przygotowana przez Radę Parafialną. Trzecie miejsce przypadło Wspólnocie Sióstr Służebniczek za „Tort, który stał się rybą”.
Poza konkursem kulinarnym można było uczestniczyć w bezpłatnej degustacji śledzika po łebsku, degustacji kotletów rybnych oraz posmakować nietuzinkowej zupy rybnej. Festiwal Pomuchla to impreza rodzinna, kierowana przede wszystkim do prawdziwych smakoszy potraw z ryby. Pomocą służyli harcerze z Łeby.
Specjalna nagroda została wręczona na ręce zastępcy Dyrektora Słowińskiego Parku Narodowego – Pana Andrzeja Demczak z okazji 50 lecia istnienia Słowińskiego Parku Narodowego przez Burmistrza Miasta Łeby.
Festiwal Pomuchla to także wyjątkowa okazja aby nagrodzić osoby, które przyczyniają się do kultywowania tradycji i kultury związanej z rybołówstwem oraz te osoby, które na co dzień niosą pomoc potrzebującym na morzu. Podczas tegorocznej edycji nagrodzono więc łebskich Bosmanów, tych obecnie wykonujących czynności służbowe, jak również tych na emeryturze.
- Wszystko odbywa się we wspaniałej atmosferze, dopisali goście, dopisali wystawcy […]Wystawcy pokazują, co z tego dorsza można zrobić. Kreatywność kucharzy jest wspaniała i zaskoczyli nas różnorodnością potraw z dorsza. – mówi Andrzej Strzechmiński, Burmistrz Miasta Łeby.
Na scenie tego dnia wystąpili gościnnie: Orkiestra Morskiego Oddziału Straży Granicznej oraz Alicja Gieryk. Niezapomniane show przybyłym gościom zaprezentował zespół LOKA. Gościem honorowym tegorocznej edycji Pomuchla był Jakub Wolski - uczestnik 6 edycji programu Hell's Kitchen. Ponadto można było spróbować szczęścia w loterii fantowej przygotowanej przez łebski oddział CARITAS. Wszystkie dzieci wesoło i radośnie spędzały czas na wspólnych zabawach z animatorami Anima-Skiera z Sarbska. Zwieńczeniem tego święta, zgodnie z tradycją festiwalu jest obdarowywanie wszystkich przybyłych gości kawałkiem pysznego, przeszło 40 kilogramowego tortu.
Tekst i fot: Michał Sałata